TV-fotograf filmar och man pratar i förgrunden.
Uppdrag granskning om Hembla i Husby.

Vittnesmålen är många.
– Jag bor på Nordkapsgatan…

– Jag bor på Bergengatan…
Hyresgästerna som samlats i Folkets Husby bor alla i Hemblas fastigheter. De har kommit för att berätta om sina erfarenheter för teveproducenten från Uppdrag Granskning, som är på besök.

Det är föreningen Ort till ort som kallat till mötet. Tidigare under dagen har Uppdrag Gransknings reporter och kameraman gått runt i Husby och hälsat på hemma hos flera av Hemblas hyresgäster. De har dokumenterat vatten- och fuktskador, mögel och obefintlig ventilation. Ilhan Kellecioglu, som inom kort släpper en forskningsrapport om Hemblas fastighetsbolag, är den som håller i mötet.

– De har filmat i tvättstugor, på gårdar och i flera människor hem. Vi har också visat Sveriges Television den trasiga garageporten, som skadat flera personbilar utan åtgärd. Vi besökte en familj vars lägenhet totalrenoverades, utan hyresgästernas medgivande, med mycket högre hyra som följd, säger Ilhan Kellecioglu.

Fastigheterna har bytt ägare åtta gånger sedan 1998

Fastigheterna som hyresgästerna bor i har bytt ägare åtta gånger sedan 1998. Svenska bostäder sålde till Wallenstam, de vidare till Mandamus, som sålde till Akelius, tillbaka till Wallenstam, sedan köpte Stendörren fastigheterna, följt av Grafliund, D.Carnegie& Co, Blackstone och nu Hembla, som ägs av tyska bolaget Vonovia.

– Vonovia grundades 2018 och är en sammanslagning av flera bolag. Det är ett av de största fastighetsbolagen som finns i världen idag. Vonovia äger Hembla och Victoria Park och är landets största hyresvärd. De håller nu på att köpa upp Akelius också, och blir ännu större.

Ort till ort har under ett års tid haft mottagning i Folkets Husby på tisdagskvällarna och även träffats varje söndag. De har samlat in klagomål och skickat in ärende efter ärende till Hyresnämnden.

– Många av er har varit här flera gånger och ni ville att Uppdrag Granskning skulle komma för att uppmärksamma de ansvariga på er situation. Nu är de här, ta chansen och berätta, säger Ilhan Kellecioglu.

Och berättar gör hyresgästerna. Salen har kanske samlat 30 personer.

Vi är glömda människor, men vi förtjänar respekt

– Många fler ville komma hit ikväll, men de törs inte. Hembla hotar dem och säger att de ska förlora sina lägenheter, säger en kvinna.

– Jag har en syster i Tyskland och Vonovia där, de köper upp, fuskrenoverar, chockhöjer hyrorna och sedan försvinner de.

Många vittnar om hur otrevliga Hemblas anställda är.

– Ni är ohyra, säger de till oss. Vi blir behandlade som skräp, helt enkelt. Vi är inte värda något.

– Vi är glömda människor, men vi förtjänar respekt.

– När vi knackar på servicekontorets dörr öppnar de inte. De pratar högt med oss, ”FÖRSTÅR DU VAD JAG SÄGER”, som om vi inte begriper.

– Om du söker jobb då krävs det att du har arbetslivserfarenhet, men för att bli politiker så ställs inga sådana krav. De kommer direkt från högskolan, de vet inget om det riktiga livet. De kan byta lägenhet med mig under vintern, då det är 16 grader inomhus.

Vi har buller hela nätterna, hur ska kunna sova?

Hemblas affärsidé är att renovera, ”fuskrenovera”, och sedan höja hyrorna ordentligt. De renoverar så fort någon flyttar, så därför pågår renoveringar oavbrutet överallt.

– Vi har buller hela nätterna, hur ska kunna sova? Vi lever med ständiga renoveringar och när vi påpekar att de borrar hela nätterna, så säger Hembla att de inte vet något. De nekar till att det är Hembla som renoverar, de säger ”prata med dina grannar”.

– Hembla använder svart arbetskraft från Ukraina och Polen. Jag talar åtta språk och pratade med dem som jobbade i mitt hus. De är från Polen och Ukraina, de är här i tre månader, tjänar uselt och ingen har arbetstillstånd.

– Vi har fått hissen renoverad och den har aldrig fungerat så dåligt som efter renoveringen.

En kvinna läser innantill vilka löften som Hemblas områdeschef har gett, men sedan inte uppfyllt.
– Om vi inte kan lita på områdeschefen för Hembla, vem kan vi då lita på? Men de byter chef hela tiden.

– Hissarna i mitt hus står, gamla och sjuka kan knappt gå ut.

En kvinna säger att hon är granne med en gängkriminell. Utanför hennes dörr pågår knarkhandel och fester, hela tiden.

– Jag vill inte bjuda hem någon till mig. Man skäms för hur det ser ut hemma.

Hur många år har vi höjt våra röster, men ingen lyssnar

– Under 22 år har de inte gjort någonting i vår lägenhet. Nu gick jag till hyresnämnden och äntligen gör de något av allt underhåll som behövs.

Lagen ger hyresvärden rätt att höja hyran om det görs en standardhöjning i lägenheten.
– Men de höjer hyran även när det handlar om vanligt underhåll.

– I april 2019 påtalade jag att en lampa slocknat i mitt kylskåp. ”Vi måste byta ut hela kylskåpet”, sade fastighetsskötaren från Hembla. Han skulle komma tillbaka, men har inte kommit än. Jag köpte en lampa och bytte själv.

Vittnesmålen tar inte slut. Fler och fler vill berätta om sina erfarenheter, och många är förtvivlade.
– Vi är maktlösa, säger en kvinna. Hur många år har vi höjt våra röster, men ingen lyssnar.

Ilhan Kellecioglu säger:
– Nej, vi är inte maktlösa, tillsammans är vi starka.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Uppdrag Granskning planerar ett program om bostadspolitiken senare i höst.

Boende i Hembla sitter i Folkets Husby.
Boende i Hembla sitter i Folkets Husby.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nästan en en femtedel av invånarna i Rinkeby-Kista hade antikroppar

I slutet av juni hade 18 procent av befolkningen i Rinkeby-Kista antikroppar mot covid-19. Faktorer som ökar sannolikheten för att de boende i stadsdelen har antikroppar är jobb inom vård och omsorg, och därtill att leva i ett hushåll med över fem personer.

Said Ali i Solna tingsrätt idag: Det handlar om rättvisa

Said Ali stod idag i Solna tingsrätt, åtalad för att ha kört personbil utan bilbälte, en så kallad bilbältesförseelse. Han nekar till brott. – Jag går in till rättegången utan försvarare, jag tror på mig själv och Allah vet sanningen.

”Gör om och gör rätt!”

Även ungdomarna i Rinkeby skriver brev till politiker och makthavare inför kvällens beslut i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd. ”Ni ska nu fatta ett beslut för oss utan att fråga oss vad vi behöver?”, skriver de. Och de uppmanar makthavarna – gör om och gör rätt!

Åke Hodell var en poet som gjorde motstånd med ord, ord, ord, ord

Hur gör man en konstutställning om en poet? Kan man ens göra det?  Utställningen Motstånd om Åke Hodells konkreta poesi visar att det går alldeles utmärkt. Orden och bokstäverna klättrar längs golv och väggar i Tensta konsthall.