I år sökte 1598 ungdomar sommarjobb i Rinkeby-Kista, men bara 1110 får jobb. 
 – Jag fick inget sommarjobb i år, och många av mina kompisar inte heller, säger Halima Mohamed, 18 år.

Under mötet i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista på torsdagskvällen ställdes frågan varför nästan tredjedel av ungdomarna som sökt sommarjobb inte får något. 1598 unga har sökt arbete inför sommaren, av dem hade 1545 rätt att söka, men bara 1110 har fått sommarjobb.

 – Det är inga stora besparingar på sommarjobben, sade Benjamin Dousa, M, ordförande i nämnden. Men vi har en tajtare budget och därför måste vi prioritera och ge dem som inte haft sommarjobb tidigare.

Förra året fick alla jobb

Elvir Kazinic, S, vice ordförande i nämnden, var inte nöjd med situationen.
 – Vi tycker att det är dåligt att så många blir utan sommarjobb. Vi måste hjälpa våra ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Förra året fick alla jobb.

 – Vi föreslog en sommarjobbsgaranti, sade Veronica Stiernborg,V, så att våra ungdomar inte ska behöva gå arbetslösa i sommar. Men neddragningarna är en konsekvens av majoritetens skattesänkningar.

Halima Mohamed är en av dem som  inte fått sommarjobb i år. Förra året arbetade hon tre veckor med basketklubben Akropol.
 – Vi var tre ungdomar och två av klubbens ungdomsledare, som gjorde aktiviteter för barn mellan 10 och år. Det var jättekul.

Föreningar får inte ta emot sommarjobbare

Men i år får inte föreningar ta emot sommarjobbare i samma utsträckning som tidigare. Folkets Husby till exempel ville ha sommarjobbare i år också, men fick besked att reglerna har ändrats. 

 – Vi upplevde att det krävdes handledare när föreningar tog emot sommarjobbare, sade Susanne Tengberg, från förvaltningen. Därför vill vi att sommarjobben stannar inom förvaltningen i år.

Halima Mohamed tycker att det är dumt.
 – Ungdomar behöver sommarjobb, så att de lär sig hur livet funkar. När de inte har jobb så hänger de bara i centrum istället.

Hon är besviken och säger att flera av hennes kompisar är det också.
 – En massa pengar finns till ordningsvakter, men inte till oss.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Larm om våldtäkt i Tensta i natt

Sent på torsdagskvällen, strax före midnatt, fick polisen larm om att en ung kvinna blivit våldtagen utomhus i Tensta.

1000 unga ska sommarjobba på Fryshuset

Många arbetstillfällen har försvunnit på grund av corona, men det blir fler sommarjobb än befarat för stadens ungdomar. På Fryshuset kommer 1000 unga få arbete inom vitt skilda områden som projektledning, entreprenörskap, första hjälpen och odling.

Skottlossning i Rinkeby inatt

Natten till fredag skedde en skottlossning på Degerbygränd i Rinkeby. Ingen ska ha kommit till skada, enligt poliser på plats.

Framtidens lokalreportrar sökes!

För tredje året i rad hålls i höst en grundkurs i lokaljournalistik på Kista folkhögskola i samarbete med Nyhetsbyrån Järva. Kursen ges på kvällstid med undervisning en gång i veckan under höstterminen.