I år sökte 1598 ungdomar sommarjobb i Rinkeby-Kista, men bara 1110 får jobb. 
 – Jag fick inget sommarjobb i år, och många av mina kompisar inte heller, säger Halima Mohamed, 18 år.

Under mötet i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista på torsdagskvällen ställdes frågan varför nästan tredjedel av ungdomarna som sökt sommarjobb inte får något. 1598 unga har sökt arbete inför sommaren, av dem hade 1545 rätt att söka, men bara 1110 har fått sommarjobb.

 – Det är inga stora besparingar på sommarjobben, sade Benjamin Dousa, M, ordförande i nämnden. Men vi har en tajtare budget och därför måste vi prioritera och ge dem som inte haft sommarjobb tidigare.

Förra året fick alla jobb

Elvir Kazinic, S, vice ordförande i nämnden, var inte nöjd med situationen.
 – Vi tycker att det är dåligt att så många blir utan sommarjobb. Vi måste hjälpa våra ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Förra året fick alla jobb.

 – Vi föreslog en sommarjobbsgaranti, sade Veronica Stiernborg,V, så att våra ungdomar inte ska behöva gå arbetslösa i sommar. Men neddragningarna är en konsekvens av majoritetens skattesänkningar.

Halima Mohamed är en av dem som  inte fått sommarjobb i år. Förra året arbetade hon tre veckor med basketklubben Akropol.
 – Vi var tre ungdomar och två av klubbens ungdomsledare, som gjorde aktiviteter för barn mellan 10 och år. Det var jättekul.

Föreningar får inte ta emot sommarjobbare

Men i år får inte föreningar ta emot sommarjobbare i samma utsträckning som tidigare. Folkets Husby till exempel ville ha sommarjobbare i år också, men fick besked att reglerna har ändrats. 

 – Vi upplevde att det krävdes handledare när föreningar tog emot sommarjobbare, sade Susanne Tengberg, från förvaltningen. Därför vill vi att sommarjobben stannar inom förvaltningen i år.

Halima Mohamed tycker att det är dumt.
 – Ungdomar behöver sommarjobb, så att de lär sig hur livet funkar. När de inte har jobb så hänger de bara i centrum istället.

Hon är besviken och säger att flera av hennes kompisar är det också.
 – En massa pengar finns till ordningsvakter, men inte till oss.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Jag förstår resenärernas frustration”

Kollektivtrafik och miljöregionråd, Tomas Eriksson (MP) hörde av sig till Nyhetsbyrån Järva efter förra veckans artikel om rulltrappan i Rinkeby tunnelbana.- Jag vill bara uttrycka, att jag förstår resenärernas frustration.

”Personalen ska följa med till nästa verksamhet”

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning vill byta ut personalen på Ungdomens Hus och Reactor. Men enligt lagen om anställningsskydd har personalen rätt att följa med till den nya verksamheten. – Ja, vi anser att det är samma verksamhet som byter namn och hus och att personalen ska följa med, säger Riita Eddib, förhandlingsansvarig för Kommunal i Rinkeby-Kista.

Mordförsök i Tensta

Under tisdagen hittades en knivskuren man strax efter lunchtid i Tensta. Mannen var allvarligt skadad och fördes till sjukhus. Polisen har rubricerat händelsen som försök till mord.

Järvas unga i ny webbserie på “Play and Rewind”

Järvabor skådespelar och har skrivit manus till Play and Rewinds nya ungdomsserie. Stockholmsavsnittet med titeln “Mötesplatsen” hade premiär i söndags kväll och var inspelad i Folkets Husby och Fryshuset. – Denna serie är den första av oss och om oss, menar Galdem A Talk som varit involverade i projektet.