Anita Karp har arbetat som maskör på teatern, inom äldreomsorgen och som forskare. Nu kan hon även titulera sig författare. Hennes första roman Fågelskugga kom ut nu i vår.
– Det har varit ett rent nöje att skriva den, säger hon.

Anita Karp bor i Akalla och är sedan många år aktiv i föreningslivet i Järva. Hon var en av dem som skrev medborgarförslaget om hur en satsning på ekologisk odling skulle kunna förändra hela Järvafältet.
– Det förslaget som alla partier tycker är bra, men som ingen ändå gör något av, säger hon med en suck.

Hennes första roman heter Fågelskugga och handlar om Ellen, som är forskare i folkhälsa.
– Hon vantrivs otroligt på sitt jobb och har inget spännande liv. Men så skickas hon iväg på en konferens och då förändras allt.

Ellen kommer till ett fuktigt och varmt Washington DC och träffar en man, som precis som hon är forskare. Ellen är specialiserad på diabetes, typ 2, vilket är en vanlig sjukdom hos ursprungsbefolkningen i USA. Tillsammans med mannen åker hon till ett reservat i Kansas.
– Han är helt passionerad i sin forskning och hon dras med i hans engagemang.

Hur mycket av Ellen är Anita?

Anita Karp har själv forskat, men om äldres hälsa, och har skrivit en avhandling om demens. Hon har även varit i Washington DC, och bott i Kalifornien i flera år. Hur mycket av Ellen är Anita? Hon skrattar.

– Alldeles för mycket! Jag känner igen allting, säger min dotter. Men det är absolut ingen dokumentär, mycket är hittepå, sådant som jag inte alls har varit med om. Jag har varit i Washington DC, men aldrig i Kansas.

Anita Karp har alltid tyckt om att skriva och hon har gått flera skrivarkurser.
– Den här boken har jag skrivit på länge, den har varit en tillflykt och ett nöje. Jag har aldrig haft tråkigt när jag skrivit den här.

Boken handlar om konflikter inom forskarvärlden, Ellen är på kant med sin chef.
– Ja, att bygga en historia runt forskning var lätt. Boken växte fram ur en frustration, jag tyckte inte om forskarvärlden.

Jag tycker hennes inre resa är viktigare

Men romanen innehåller också en kärlekshistoria.
– Ja, flera som har läst boken pratar om kärleken, men jag tycker hennes inre resa är viktigare. Han är mer en katalysator, en ofrivillig medhjälpare i hennes utveckling.

Någon bokrelease har det inte blivit ännu, det har pandemin satt stopp för.
– Men senare i sommar ska jag ha en liten fest, då kan vi vara utomhus.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta Fågelskugga ges ut av Ektröm&Garay förlag, och kan beställas på Bokus och Adlibris. Den finns också som ljudbok.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ett lästips i coronans tid

Vad gör man i denna bistra tid av isolering? Man kan ju läsa! Och när jag råkade se att Lena Andersson skrev i DN att Maj Sjöwall och Per Wahlöö i sin serie Roman om ett brott, propagerade för att Sverige skulle bli ett DDR-samhälle, fick det mig att rota fram alla tio böckerna och läsa om dem i ett svep. Och väldigt lägligt kunde jag fortsätta med nyutkomna Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for, av Johan Erlandsson.

Om SVT:s serie Kalifat – del 1

Jag har nu sett samtliga avsnitt av SVT:s serie Kalifat. Den är som helhet välspelad och välgjord, många väldiga bra skådespelarinsatser. Men, för det finns ett stort MEN, vad blir resultatet av serien?

Samisk teater på Kista bibliotek

I söndags var det ett samiskt evenemang för barn på Kista bibliotek. Det spelades en interaktiv teaterföreställning där barnen bland annat fick lära sig att jojka, samernas egna berättande, sångstil.

Stockholms kulturstipendium till Rebecca Örtman

Stockholms stad delar varje år ut kulturstipendier till konst- och kulturutövare som har haft betydelse för Stockholms kulturliv. En av årets kulturstipendiater är Rebecca Örtman, som är regissör och konstnärlig ledare på RATS teater i Husby.