Att alla har tillgång till en god bostad till överkomligt pris är en förutsättning för att samhället ska fungera, att barn ska kunna klara sin skolgång, att folk ska kunna försörja sig, för hälsa och välstånd. Därför är det inget konstigt att rätten till bostad garanteras i den svenska grundlagen.

”Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa”, läser vi i regeringsformen 1 kap §2.

Men kan ni tänka er att en hemlös skulle gå till bostadsförmedlingen beväpnad med svensk författningssamling och kräva sin rätt? Nä, för politikerna har överlåtit på marknaden att lösa bostadskrisen.

Men kan ni tänka er att en hemlös skulle gå till bostadsförmedlingen beväpnad med svensk författningssamling och kräva sin rätt? 

Vi kräver att staten presenterar en hållbar lösning på bostadskrisen nu! Det är budskapet i Bostadsmanifest – 22 krav för framtidens hem, där aktivister och forskare vid ett drygt halvdussin universitet och högskolor analyserar skälen till att vi har en bostadskris i Sverige och vad som skulle krävas för att råda bot på eländet.

De tjugufem skribenternas förklarar bland annat varför marknaden inte har något intresse av att tillhandahålla hem, eftersom företagens uppgift är att skapa vinst åt sina ägare.

Och hur kommunerna lurpassar på varandra och hoppas att grannkommunen ska bygga hyreshus, samtidigt som 240 av landets 279 kommuner har bostadsbrist.

Hur utförsäljning och ombildning av hyresrätter till bostadsrätter har skapat en ökande brist på bostäder som alla har råd med. Det beskrivs hur barn får sin skolgång saboterad för att familjerna inte har någon fast bostad, hur nyanlända går miste om arbetstillfällen och inte kan integreras i det svenska samhället för att kommunerna har satt i system att kasta ut dem efter de fyra år som de garanteras bostad med statligt stöd.

Hyresgästföreningen har visat att var tredje hyresgäst kan komma renovräkas de närmaste åren

När samhällena byggs om är det de minst privilegierade som trängs undan. Hyresgästföreningen har visat att var tredje hyresgäst kan komma renovräkas de närmaste åren. Kommunerna hänvisar bostadslösa till socialtjänsten som inte har någon lösning på bostadsbristen utan skickar folk till härbärgen och vandrarhem eller dumpar dem i någon kommun långt ifrån hemorten där det finns lediga lägenheter, men inga jobb. I sista ledet hamnar folk på gatan.

Bara staten kan lösa krisen och recepten är att bygga i allmän regi med statliga subventioner och lån. Eftersom nyproduktion är dyr måste man jämsides med byggandet behålla de bostäder som är billigare genom att ge de boende ett avgörande inflytande och rusta upp försiktigt utan onödiga fördyrande ”standardhöjningar”. Där spelar allmännyttan en nyckelroll, skriver bland andra Tapio Salonen och Dominika Polanska.

Husbyborna kräver en Lex Hembla, som skulle ge hyresgästerna vetorätt i samband med renoveringar

Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om Hembla/Vonovias kosmetiska upprustningar av lägenheter i Husby och hur hyresgästerna drabbas av hyreshöjningar, samtidigt som det långsiktiga underhållet av husen försummas. Och om hur FN:s rapportörer i bostadsfrågor som besökt Husby varnat regeringen för att den sortens multinationella fastighetsjättar lägger under sig stora hyreshusbestånd i Sverige. Vonovia har redan blivit Sveriges största privata ägare av hyresfastigheter och i ett av kapitlen skriver Arne Johansson i Norra Järvas stadsdelsråd att Husbyborna kräver en Lex Hembla, som skulle ge hyresgästerna vetorätt i samband med renoveringar och bannlysa fastighetsföretag som Hembla/Vonovia och ersätta dagens bostadsspekulation med en ny social bostadspolitik.

De som står bakom Bostadsmanifestet hoppas att deras forskning och förslag ska inspirera medborgare, politiker och aktivister som kämpar för rätten till sunda trygga bostäder som alla har råd med. Och om deras rön och råd inte räcker finns hänvisningar till mer än hundra tryckta källor som de baserar sin forskning på.

Mats Leander

Fakta: Bostadsmanifest – 22 krav för framtidens hem ges ut av Dokument Press. Bakom antologin står CRUSH, Critical Urban Sustainability, bostads- urbanforskare från Uppsala, Lund, Göteborg och Malmö samt inbjudna skribenter från flera högskolor och universitet.
Läs mer här.

Lämna ett svar
You May Also Like

Våra ungdomar förtjänar bra fritidsgårdar

Den blågröna majoriteten i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har bestämt sig för att lägga ut driften av fyra fritidsgårdar på entreprenad. Det riskerar att urholka kvalitén i verksamheten, och det är som vanligt våra ungdomar som får betala priset.

Faran inte över när det gäller 1177

Vi blev lättade av beskedet att Kry inte får köpa 1177 Vårdguiden, men faran är inte över. Vänsterpartiet kräver en granskning av moderaternas och Region Stockholms relation till den multinationella vårdjätten Kry. 

Vem blir liberalernas nya partiledare?

Under valkampanjen till Europaparlamentet reste jag från norr till söder, från Umeå…

Stoppar ni vräkningar, Svenska Bostäder och Hembla?

Coronapandemin innebär inte minst här på Järva att sjukdomar och förlorade arbetsinkomster leder till att hyresgäster riskerar att inte kunna betala hyran och därför att vräkas. Alla störst är hotet mot dem som har otrygga anställningar.