En ung man går på gatan

Den senaste tidens skjutningar har tvingat BK Bussenhus att pausa barn- och ungdomsverksamheten. ”Det jag tar med mig av det här är att inga andra kommer vilja ändra på vårt område än vi som bor här”, skriver Akrem Hashim från BK Bussenhus i en krönika.

Järvaveckan 2019

Ett panelsamtal hölls om polisbrutaliteten mot unga med fokus på Järva.

Instagramkonto öppnas med tusentals följare för att visa vad som händer. Kontot raderas permanent utan förklaring.

3 september 2020

Vi ungdomar kontaktade Kerstin på Nyhetsbyrån Järva och bad henne ordna ett möte för att vi skulle kunna föra en dialog med nya polischefen Therese Rosengren om missnöjet kring våldet från poliser mot ungdomar. Allt från kroppsvisiteringar till kontroll av legitimation utan giltig anledning. Eller, nej juste, vi var mörka å bar keps så då passade vi ju in på signalementet..

16 september 2020

En timme å 3 minuter varade mötet med polischefen å allt spelades in. Vi går ut från mötet med känslan av både hopp å tveksamhet. Tveksamma eftersom vi inte visste om vårt budskap skulle tas på allvar.

21 september 2020

Jag får ett samtal av Sofia Yohannes som undrar om jag skulle vilja vara med i ett reportage i SVT om hur lokalinvånare blir illa bemötta av polisen.

Jag berättar hur vi känt när poliser bemöter unga i området å lägger även till att vi hoppas på förbättring.

Pang, käftsmäll rakt upp i trynet

I samma reportage är också polischef Therese Rosengren med och berättar att hon inte alls känner igen den bilden, fast vi suttit i möte med henne i 1 timme och berättat allt.

Pang, käftsmäll rakt upp i trynet.

På mötet med polischefen satt också Fredrik Jurdell, dåvarande stadsdelsdirektör, med.

Men tyvärr slutade han och vi fick en ny direktör Toni Mellblom. Vad hände med honom? Jo, juste, han slutade också. Men vad hände med polischefen Therese Rosengren? Hon slutade också. Hur gör vi om Rinkeby&Tensta blir till en stadsdel?

Är Järva bara ett fint stycke i CV:t?

Är Järva bara ett mellansteg för ett karriärlyft å ett fint stycke i CV:t?

Samtidigt är jag glad att jag fick en liten liten inblick i det komplexa politiska spelet.

Jag gör ämnet en otjänst att säga att alla poliser å politiker är arroganta. Men det jag tar med mig av det här är att inga andra kommer vilja ändra på vårt område än vi som bor här.

För vem är det som tar stryk?

Jo, dom som har jobb, familj, och går i skola här. Endast dom som drabbas av det här direkt.

Var är resurserna till fritidsledare, lärare, mammor, pappor, tränare, småsyskon å alla runt omkring som ständigt tar hem jobb och traumatiska händelser?

Om vi inte tror på oss, vem gör det?

Skolan har börjat, men jag kan fortfarande inte hitta en enda affisch om att samtal ska anordnas för barnen om allt tragiskt som hänt?

Ingen föds ond. Om vi inte tror på oss, vem gör det?

Akrem Hashim, BK Bussenhus
Lämna ett svar
You May Also Like

Frågor en alldeles vanlig måndag

”Vi verkar ha ett stort behov av möten och gemenskap här i orten. Och vi har en hel del fina områden att vara på tillsammans. En fika på Folkets Husby kan också vara givande”

Det blev inte som jag tänkt, men bättre än jag hade trott

Det började lite trist. Borde man inte göra något vettigt? Allt sånt man hade skjutit upp och inte har lust att göra? Då kom jag på det som brukar locka – ett besök på Erikshjälpen i Spånga – hållplats ”Solhöjden!”

”Jag vill inte dö i covid-19!”

Till statsminister Stefan Löfven Jag har läst i Expressen den 9 april att patienter över 80 år inte ska få intensivvård (och således kommer att dö) under rådande pandemi. Och om spridningen blir värre kommer även de som är över 70 att offras.

Den här isoleringen mår vi verkligen inte bra av

Den här isoleringen som vi tvingas till mår vi verkligen inte bra av. Vi märker att det påverkar humör och ork. Men vi märker också hur mycket bättre vi mår när vi får röra oss utomhus – kanske tillsammans med en god vän och granne. Att vi var så beroende av vår rörelsefrihet och våra vardagskontakter anade vi inte!