Nu har Framtid Stockholm Järva öppnat i sina lokaler på Rinkebystråket. Under fyra år satsar staden 40 miljoner för att fånga upp ungdomar mellan 15 och 20 år som riskerar att hamna i drogmissbruk eller kriminalitet. Måtte de pengarna hamna rätt. Så många miljoner har plöjts ned i Järva, som har gett många nya arbetstillfällen. Men sällan till dem som bor i Järva.
Jag läser Stockholms universitets utvärdering av SIG, Sociala insatsgruppernas verksamhet i Rinkeby och Tensta. Där finns utdrag ur de intervjuer som gjorts med deltagarna. Det är hjärtskärande berättelser om hur unga killar placerats på hem med vuxna, tunga narkomaner. ”Du vaknar upp och går in på toaletten och du ser blod på väggarna och sen ligger det en nål där du ska tvätta ditt ansikte…”
Och så han som var hemlös, men inte fick någon hjälp av soc, eftersom han inte var kvar i en och samma kommun hela tiden. Skälet var att han åkte tunnelbana på nätterna…
Men hos Sociala insatsgrupperna tror ungdomarna att de kan få ordning på sina liv. ”…andra projekt har varit skämt, tomma löften”. Här är det annorlunda, ”de frågar vad du behöver och utgår från det.” Det borde vara en självklarhet, kan man tycka.
Forskarna bedömer att Sociala insatsgruppernas verksamhet kan vara av långsiktig nytta och rekommenderar en fortsättning. Det är ju för väl.

Kerstin Gustafsson

(Följande text har tidigare publicerats i Vi i Kista-Rinkeby-Tensta, Direktpress.)

Lämna ett svar
You May Also Like

Varför brinner det i Tensta?

Jag hörde det på morgonen när jag gick till tunnelbanan, på väg…

För många betyder midsommar inget särskilt alls

Midsommar betraktar många som vår riktiga nationaldag och det är den helg, tillsammans med julen, som firas mest. Många älskar midsommar, kanske är det början på semestern, och familjen samlas. För andra är känslan av ensamhet som värst just en sådan här dag och för väldigt många betyder midsommar inget särskilt alls.

Det är det här med religion och tradition

Det är det här med religion och tradition. För några år sedan intervjuade jag en somalisk tjej om hur hon och hennes familj firade eid. Vi träffades utomhus och hon hade precis kommit ut från moskén. ”Ja, vad handlade predikan om idag då?” frågade jag. ”Jag vet inte”, svarade hon. ”Jag förstod inte, han talade arabiska.”

Alla pratar om lagen om anställningsskydd

Jag arbetade en gång som redaktör på en tidskrift som hade runt 100.000 läsare i månaden. En konflikt uppstod och redaktionschefen fick sparken på grund av ”personliga skäl”.