En gråkall dag kan man behöva muntras upp. Och nog blev man betydligt gladare när man fick se Markku Huovilas konst i Järva Folkets Park på Eggeby gård.

Sedan halvtannat årtionde har Markku ateljé på Eggeby gård. Men på Järvafältet har han bott sedan 1970-talet. Han har ett förflutet som engelsklärare hemma i sydöstra Finland och som hemspråkslärare i Sverige. Men sedan 1980-talet lever han på sin konst.

”Ibland har det varit knalt”, säger han, som 2008 då det var ebb i kassan. Fast då kom hjälpen från hans gamla hemland. Helsingin Sanomat, Nordens största tidning, utlyste en internationell tävling om bästa skämtteckning. Och si, Hannu kammade hem första priset på 9000 euro, nästan 100 000 kronor. ”Det var välkommet”, säger han.

Inför en flygande ängel tänker jag på hans namne Mark Chagall

Men utställningen vittnar om att han är en allsidig konstnär, som behärskar flera genrer och tekniker. Det här är till exempel första gången han ställer ut några tavlor som han gjort helt i datorn.

”Sötsurrealistiska” kallar han sina verk, som är verklighetstrogna samtidigt som de lyfter ur verkligheten. Inför en flygande ängel tänker jag på hans namne Mark Chagall. Det har Markku inte gjort, säger han, men han gillar Chagall.

Här och var glimtar Markkus sinne för humor fram utan att vara påträngande, och vore det inte för att vi har så mycket tavlor hemma, så hade man gärna slagit till och köpt något att pryda sitt hem med.

Mats Leander
Bilder: Marie Cederö Leander  

Utställningen på Eggeby gård pågår till den 29 juni.

Lämna ett svar
You May Also Like

Granarna dansar ut julen!

På Tjugondag Knut dansas julen ut. Så i söndags tog ett konstnärligt projekt med oss ut på en resa från Rinkeby till Mariatorget och tillbaka. Tre konstnärer iklädda noggrant utarbetade julgransdräkter av grankvistar gick runt på Rinkeby torg och fick kontakt med Rinkebyborna.

”Vårt kulturarv bör vi använda mot rasism och nationalism”

Gunilla Moshi är diakon i Spånga-Kista församling och bjuder in till en visning i Spånga kyrka. Hon gör det av en anledning. – Kulturarvet bör vi använda mot rasism och nationalism. Det är inte som SD säger.

CinemAfrica på Rinkeby Folkets Hus

Somaliska akademiker visade tillsammans med Rinkeby Folkets Hus filmen Dhalinyaro. Filmens titel betyder ungdom på somaliska och den handlar om tre tonårstjejers uppväxt. Berättelsen speglar Djiboutis samhälle och hela dess komplexitet.

”Suad Ali är en modig förebild”

Årskurs 8 i Enbacksskolan har arbetat med Suad Alis bok Dina händer var fulla av liv i undervisningen i svenska. De har diskuterat hur viktigt det är med positiva förebilder och representation och eleverna har tillsammans skrivit den här texten.