Henok Goitom under första träningspasset.

I torsdags gjorde AIK årets första träning inför storpublik. Husby-sonen Henok Goitom gör nu sin andra säsong som lagkapten och anfallaren ser framemot att göra det i laget som är regerande svenska mästare.

Om vi vrider tillbaka tiden knappt ett år. AIKs dåvarande lagkapten Nils-Eric Johansson meddelade i februari att han skulle tvingas lägga av. Detta sedan man upptäckt ett hjärtfel. Mitt i kaoset skulle någon vara den som drog på sig kaptensbindeln. Det blev Henok Goitom. Nu kliver han in i en ny säsong, men den här gången som kapten från start.
– Det här året känns det naturligt eftersom att jag var kapten nästan från början redan förra året. Även om Nisse var med en liten del så kan man säga att jag var kapten hela året. Nu är det inga konstigheter, säger Henok när Nyhetsbyrån Järva träffar honom efter årets första fotbollspass på Skytteholm.

Det ledde oss till guldet

Att ”Gnagets” nummer 36 till sist fick vara med och lyfta Lennart Johanssons pokal i Kalmar var inte självklart. Det var en sargad trupp som reste till Kalmar för den sista omgången. Idel skador och avstängningar påverkade matchen ända fram slutsignalen, men till slut stod Henok, tillsammans med ”Nisse”, som svensk mästare.
– Vi hade många skador och spelare som lämnade under sommaren. Men vi tog oss an utmaningen, besegrade de hinder vi hade och fick in spelare som också klaffade direkt. Sedan körde vi på med hårt arbete och det var det som ledde oss till guldet.

Önskan att få motivera

Med flertalet säsonger i ligor som italienska Serie A och spanska La Liga i bagaget är Henok en av svensk fotbolls största profiler. Bland annat har han en skytteligaseger på CV:t och var den senaste säsongen även AIKs bästa målskytt. I förorten är han en av de allra största ambassadörerna och inte minst i Järva. I bräschen gick tidigare bland andra Martin Mutumba från Rinkeby och Bojan Djordjic från Husby.  Faktumet att Henok är en i raden av fotbollsprofiler från orten gör hans vilja att motivera är ännu större.

– Många förorter har spelare som kommit till Allsvenskan eller som spelat utomlands och jag tror att det har givit hopp om att man kan gå hela vägen. Det är ju så, när man blir 14 eller 15 tappar många motivationen. Men att få se någon av oss lyfta pokalen kanske kan ge extra motivation, säger han och fortsätter:

– Det är klart att Lennart Johanssons pokal inte hamnar i våra förorter så ofta, nästan aldrig. När man är i finrummet vill man ta sakerna från finrummen till förorterna. Men det var inte bara jag utan även flera andra i laget som tog den till sina förorter. Det är en motivation att vi kan ta oss hela vägen med hårt arbete.

Henok om nya kontraktet med AIK

34-åringen betonar att det inte varit enkelt att ta sig från förorten, inte heller inom fotbollen.
– Tidigare var det ännu svårare att ta sig från förorten och sedan hela vägen. Nu har fotbollen förändrats och våra kvalitéer är mer uppskattade.

Efter allt slit lyckades ju AIK, med Henok i spetsen, ta det där SM-guldet i höstas. Därefter skrev Husby-sonen på ett nytt kontrakt som sträcker sig över 1+2 år med möjligheten att fortsätta som tränare. Men först väntar en ny säsong i den svartgula dressen och han är mycket nöjd att få fortsätta med det han älskar: Fotboll. 
– Det är skönt! Fotbollen är nästan hela livet, men man har ju familjen också. Jag ska spela ett år och sedan får vi se om det blir ett år till eller inte.

Svante Störlinge

Läs också om första träningen.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Akropol besegrade Team 4Q och blev trea i Basketettan

Vad som till en början såg ut att bli en enkel match slutade med en enpoängsvinst efter en otroligt spännande förlängning. Akropol besegrade Team 4Q och blev trea i basketens division 1. Dragan Damjanovic gjorde hela 44 poäng.

”Var går gränsen för provokation?”

Den här gången snackar Avbytarbänken om bråket mellan Neymar och Alvaro. Och var går gränsen för provokation egentligen? Gareth Bale är aktuell för en återkomst till Tottenham och Aubameyang förlänger med Arsenal.

Världsmästaren i discgolf utmanades i Järva

Järvas populära discgolfpark fick celebert besök i veckan. Gregg Barsby som är regerande världsmästare i discgolf kom från Kalifornien till Järva för att visa sitt stöd för parken. Den 8:e juli arrangerades “Barsby vs You”, där andra discgolfare bjöds in att utmana mästaren och spela mot honom på Järva DiscGolfPark.

Tenstasegern som blev viral

Värsta frisparken! I slutminuterna såg Khadar Gustavo till att BK Bussenhus besegrade Åkeshov IoFK med en perfekt placerad boll i krysset. Frisparken uppmärksammades av Fotbollskanalen och har visats tusentals gånger.