Henok Goitom under första träningspasset.

I torsdags gjorde AIK årets första träning inför storpublik. Husby-sonen Henok Goitom gör nu sin andra säsong som lagkapten och anfallaren ser framemot att göra det i laget som är regerande svenska mästare.

Om vi vrider tillbaka tiden knappt ett år. AIKs dåvarande lagkapten Nils-Eric Johansson meddelade i februari att han skulle tvingas lägga av. Detta sedan man upptäckt ett hjärtfel. Mitt i kaoset skulle någon vara den som drog på sig kaptensbindeln. Det blev Henok Goitom. Nu kliver han in i en ny säsong, men den här gången som kapten från start.
– Det här året känns det naturligt eftersom att jag var kapten nästan från början redan förra året. Även om Nisse var med en liten del så kan man säga att jag var kapten hela året. Nu är det inga konstigheter, säger Henok när Nyhetsbyrån Järva träffar honom efter årets första fotbollspass på Skytteholm.

Det ledde oss till guldet

Att ”Gnagets” nummer 36 till sist fick vara med och lyfta Lennart Johanssons pokal i Kalmar var inte självklart. Det var en sargad trupp som reste till Kalmar för den sista omgången. Idel skador och avstängningar påverkade matchen ända fram slutsignalen, men till slut stod Henok, tillsammans med ”Nisse”, som svensk mästare.
– Vi hade många skador och spelare som lämnade under sommaren. Men vi tog oss an utmaningen, besegrade de hinder vi hade och fick in spelare som också klaffade direkt. Sedan körde vi på med hårt arbete och det var det som ledde oss till guldet.

Önskan att få motivera

Med flertalet säsonger i ligor som italienska Serie A och spanska La Liga i bagaget är Henok en av svensk fotbolls största profiler. Bland annat har han en skytteligaseger på CV:t och var den senaste säsongen även AIKs bästa målskytt. I förorten är han en av de allra största ambassadörerna och inte minst i Järva. I bräschen gick tidigare bland andra Martin Mutumba från Rinkeby och Bojan Djordjic från Husby.  Faktumet att Henok är en i raden av fotbollsprofiler från orten gör hans vilja att motivera är ännu större.

– Många förorter har spelare som kommit till Allsvenskan eller som spelat utomlands och jag tror att det har givit hopp om att man kan gå hela vägen. Det är ju så, när man blir 14 eller 15 tappar många motivationen. Men att få se någon av oss lyfta pokalen kanske kan ge extra motivation, säger han och fortsätter:

– Det är klart att Lennart Johanssons pokal inte hamnar i våra förorter så ofta, nästan aldrig. När man är i finrummet vill man ta sakerna från finrummen till förorterna. Men det var inte bara jag utan även flera andra i laget som tog den till sina förorter. Det är en motivation att vi kan ta oss hela vägen med hårt arbete.

Henok om nya kontraktet med AIK

34-åringen betonar att det inte varit enkelt att ta sig från förorten, inte heller inom fotbollen.
– Tidigare var det ännu svårare att ta sig från förorten och sedan hela vägen. Nu har fotbollen förändrats och våra kvalitéer är mer uppskattade.

Efter allt slit lyckades ju AIK, med Henok i spetsen, ta det där SM-guldet i höstas. Därefter skrev Husby-sonen på ett nytt kontrakt som sträcker sig över 1+2 år med möjligheten att fortsätta som tränare. Men först väntar en ny säsong i den svartgula dressen och han är mycket nöjd att få fortsätta med det han älskar: Fotboll. 
– Det är skönt! Fotbollen är nästan hela livet, men man har ju familjen också. Jag ska spela ett år och sedan får vi se om det blir ett år till eller inte.

Svante Störlinge

Läs också om första träningen.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu är nattfotbollen igång igen!

Nu är nattfotbollen i Järva igång igen efter ett långt uppehåll. – Totalt har vi träffat mer 180 barn och ungdomar under helgen, och många föräldrar, säger Said Ali från AIF Kista, som är en av organisatörerna bakom nattfotbollen.

Akropol vann mot Blackeberg och är klara för finalspel

I ligans näst sista match kunde Akropol bli klara för finalspel. Det borde på papperet ha varit en enkel match mot ett av lagen i botten av division ett Norra. I början såg det också ut att bli det.

Avbytarbänken: Friday. Bara Friday.

Nytt avsnitt av podden Avbytarbänken, närmare bestämt nummer 74. Det handlar om fotboll. Maktskifte i hela Europa. Pinsamma Corriere dello Sport. Ciao allora Ancelotti. Willkommen Poch. Röda Manchester.

Avbytarbänken #100 Free agent

Den här gången använder de backspegeln, blickar bakåt på hur deras resa började och hur långt de har kommit. Det är ett avsnitt utan manus, precis som det brukar vara. De landar till slut i snack om potentiella flytt för de hetaste free agents där ute. Och de drömmer om van Dijk-Ramos och vilka sjuka mittbackspar som funnits under de senaste decennierna. Tune in.