Resultaten från Folkets Husbys trygghetsundersökning blir radio. Av de fakta och siffror som presenterats i en rapport har det nu blivit en dramadokumentär i kortformat.
– Vi ville nyansera begreppen trygghet och göra statistiken tillgänglig för fler, säger Nader Attiyah, en av producenterna till radioprojektet.
Folkets Husbys Trygghetsundersökning, ”Utsatthet och gemenskap i Järvaområdet” av Leandro Schclarek Mulinari och Sima Wollgast publicerades i höstas, men fick inte den uppmärksamhet den förtjänade. Det faktum att 84 procent av alla 715 tillfrågade i enkäten, känner sig trygga och trivs i sitt område är borde ha väckt stort intresse. De bor alla i Järva, i de som orter som ständigt pekas ut som ”särskilt utsatta områden”, men istället borde kallas politiskt försummade. Undersökningen visade att trygghet inte nödvändigtvis betyder fler poliser och vakter. Men resultaten kom under pandemin, med alla begränsningar det innebär.
– Nu kommer materialet finnas tillgängligt även på spotify efter den 14 maj, säger Nader Attiyah.
Han har tillsammans med Siamak Hatami varit producenter, de har både skrivit manus och regisserat. Med trygghetsundersökningens resultat som utgångspunkt har de levandegjort fakta i olika scener.
– Därefter har vi inkluderat unga vuxna i processen och snackat igenom manus med dem.
Materialet är som en radiodokumentär i fem delar på sammanlagt 26 minuter
Siamak Hatami är musiker och musikproducent och inte från Järva. Han kommer ursprungligen från Kalmar, men har bott i Stockholm i många år.
– Jag växte upp i ett liknande område och kan relatera till samma utanförskap. Det var Nader som frågade mig och det var självklart att jag ville vara med.
Materialet är som en radiodokumentär i fem delar på sammanlagt 26 minuter. Delarna har olika rubriker, som Trivsel, Rasism & Diskriminering, Psykisk ohälsa, Våld och Media. Men alla delar hör ihop och går utmärkt att lyssna på i ett svep.
– Unga gillar att ta till sig information på andra sätt än att läsa, nu blir all fakta lättillgängligt, säger Nader Attiyah.
Rösten som håller samman delarna tillhör Daniel ”Badji” Badjelan. Allt ljud är originalljud, förutom den scen som är från tunnelbanan, då en ordningsvakt misshandlar en gravid kvinna.
– Det ljudet är från en film som ligger på nätet.
Vi hör de här historierna varje dag
Alla som agerar är från Järva. En av dem som var med och spelade in scenerna är Ahmed ”Capz” Mohamed.
– Ja, det var jättekul att vara med i det här projektet, det gav en massa känslor.
De hade manus, men fick förhålla sig fria till texten. För Capz var det första gången som han agerade, men han gör det med den äran.
– Det var första gången jag spelade någon annan, men innehållet i manus var inget nytt. Vi hör de här historierna varje dag.
Fatuma Yussuf var också med, både ensam och som en av tjejerna i Galdem A Talk. Hon och Capz är de som pratar i avsnittet om psykisk ohälsa. Inte en falsk ton någonstans mellan dem.
– Det kändes äkta på något sätt när vi spelade in. Även om vi sett och läst trygghetsundersökningen, så kändes det som om vi gav alla siffror liv, säger Fatuma Yussuf.