Förre ordföranden i Al Azharstiftelsen, Bashir Aman Ali, bestrider tingsrättens dom på alla punkter och överklagar domen. Detsamma gör de övriga före detta ledamöterna i stiftelsens styrelse.

Det var den 27 juni som domarna föll mot Al Azharstiftelsens tidigare ordförande och tre av dess ledamöter. Bashir Aman Ali dömdes till fyra år och sex månaders fängelse för trolöshet mot huvudman, grovt brott och grov trolöshet mot huvudman. Han fick dessutom näringsförbud i åtta år och förhindras därmed att bedriva företag i någon form.

Tre övriga före detta styrelseledamöter dömdes också till fängelse; två av dem till två år och fyra månader och en till två år och två månader.

Samtliga dömda överklagar sina domar, framgår det av handlingarna till Svea hovrätt. Bashir Aman Ali yrkar att hovrätten med ändring av tingsrättens dom ogillar samtliga åtalspunkter och frikänner honom från ansvar. 

Åklagarna kräver att straffen skärps

Kammaråklagare Lisa Hermanrud och Jonas Svanfeldt från Ekobrottsmyndigheten kräver å sin sida att straffen skärps och att de dömda får längre fängelsestraff.

Huvudförhandlingen i hovrätten väntas inledas tidigast den 19 augusti.

Det var den 20 november förra året som de tidigare ledamöterna i styrelsen för stiftelsen för den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar greps. Tre av dem släpptes i mitten av december. Bashir Aman Ali sitter fortfarande i häktet.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Poesipiloterna – Saber, Khalid, Rayan och Ali

De här fyra killar i årskurs 8 på Enbacksskolan, Saber, Khalid, Rayan och Ali, vill genom poesiläsning vara förebilder och sprida läsglädje! Dikterna kommer från Mona Monasars diktsamling ”Modersmål” som de läste i klassen.

Trappan i Rinkeby diskuteras igen

Den nya trappan i Rinkeby centrum är inte tillgänglig för alla. Därför föreslog socialdemokraterna i Stockholms stad i trygghetsutskottet ”att det ska vara ett grundkrav att ha med tillgänglighetsperspektivet i ansökan till trygghetsutskottet för att projekt ska kunna beviljas medel.”

Byggstart med bekymmer

Entreprenören NCC har nu börjat sätta upp stängsel på Järvafältet, och avverka buskar och mindre träd. Men byggstarten av begravningsplatsen har stött på problem.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 15. Folkhälsovetaren Fatuma Abdullahi Mohamed ger här en kort sammanfattning på somaliska av artiklarna i Nyhetsbyrån Järva under veckans som gått.