Databutiken i Rinkeby fyller snart 30 år.
– Jag står här bakom disken och hjälper folk med elektronikreparationer och tillbehör och fixar det mesta, säger Hassan Farzaneh och ler. 

– Jag är som en fisk i ett akvarium, då nästan allt runtomkring mig har stora fönster och folk brukar vinka till mig glatt när de åker rulltrappan ner mot Lidl.

Hans släktingar har berättat  att han redan som sexåring hade ett stort intresse för teknik och elektronik.

– Jag älskade att hålla på med lampor och kablar och annat.

Han kom till Sverige från Iran 27 år gammal, utbildad på teknisk högskola i Iran, vidareutbildade sig i England och i Sverige. 

– Sedan öppnade jag eget, som jag nu verkligen är stolt över. Det finns inget som jag inte kan fixa, tro mig! 

Jag blev kallad ’Magic Man’ för att jag kan trolla med elektronikprylar

I dag får Hassan kunder som har rekommenderats från andra stora elektronik-bolag för datareparationer.

– Jag blev därför kallad ”Magic Man” för att jag kan trolla med elektronikprylar…Vad jag menar är att allt som får ett nej i andra verkstäder får ett ja hos mig och det gläder mig väldigt mycket. 

”Magic Man” jobbar även med försäkringsbolag i hela Sverige. 
– Jag felsöker skadan och skickar intyg, rapport och kostnadsförslag.

Hassan har talets gåva och har flera gånger förekommit i TV- intervjuer. Han har även provat på att skådespela. Och så målar han tavlor. Han berättar:

– Det var under kriget i mitt hemland när jag arbetade som kommunikationschef. Det regnade bomber och kulorna ven men i  lugna stunder så tog jag fram mina målargrejer. Och målade en tavla som jag verkligen ville ha med mig, för den betydde mycket. Men på flygplatsen blev det stopp. Men jag sa att det var min tavla fast den ansågs vara för värdefull. 

– Så tavlan blev kvar, suckar Hassan och tillägger att han dessutom är ”grym på videoredigering”.

– Jag har gjort en del jobb när det gäller tillställningar och bröllop.

Allt har nu blivit bättre. Alla är ute igen, det gläder mig

Hans företag påverkades  av Coronan.
– Det var det inte många som vågade komma till butiken. Allt har nu blivit bättre. Alla är ute igen, det gläder mig. 

– Det är kul när folk säger ”Hej Boss” när de passerar min butik emellanåt och är på gott humör. Barnen börjar, som förr, knacka på min glasdörr och smutsa ner den och skrika, gnälla och gråta i gallerian. Man känner verkligen att livet är tillbaka, skrattar han.

Många stamkunder lärde han känna som bebisar i barnvagn när deras mammor handlade hos honom för många år sedan, men nu har de vuxit upp och kommer till hans butik.

– Det är roligt och spännande att se på saker på det sätt jag gör nu och är tacksam över att få så mycket kärlek av alla möjliga människor omkring mig som uppskattar mig. Behöver jag en Alvedon är det alltid någon villig som hämtar. Vi har blivit som en stor familj här, säger han och ler stort.

FAKTA
Databutiken, Rinkebytorget 1  
08-761 20 03   
073-572 22 27

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tillsammans ändrar vi bilden av Rinkeby

Igor Borg är fastighetschef för Tensta och Rinkeby Centrum. – Pandemin har drabbat företagarna i Järva hårt, men nu ser vi en ljusning, säger han. Målet är att göra 50-årsjubilerande Rinkeby Centrum till en mötesplats för hela Stockholm.

Vill du spela huvudrollen i en film?

Vill du provfilma? Ahmed Abdullahi ska göra en långfilm och söker kvinnor med somaliskt ursprung, som förstår somaliska, till huvudrollen.

Här är vårens Town Hall Meetings

Under våren fortsätter Stiftelsen The Global Village att anordna Town Hall Meetings. På Nyhetsbyrån Järva finns alla de kommande mötena listade. Näst på tur den 23 mars är oppositionen i Stockholms stad.

Ingen kris för Rinkebys företagarveteran

Alla i byn känner Dikran. Hans företag Rinkeby Glas & Lås har funnits i byn sedan 1983 och har växt kraftigt sedan dess. Dikran tackar sina stamkunder för att affärerna går så bra. – Vi ökade omsättningen med runt 50 procent  det första året – och andra året samma sak, ler Dikran Dison, ägare av Rinkeby Glas & Lås AB.