Tillbaka igen efter semestern. Det var en en välbehövlig vila, som inte är självklar. Inte för alla och inte överallt.

Märk väl, i ett land som USA finns fortfarande ingen lagstadgad semester.

I Sverige infördes en semesterlag 1938, då fick alla arbetstagare rätt till två veckors betald ledighet. Tre veckors semester kom 1951, fyra veckor infördes 1963 och fem veckor 1978. 

Märk väl, i ett land som USA finns fortfarande ingen lagstadgad semester.

Innan dess var rätten till semester en klassfråga, i tjänstemannayrken hade de som regel två till tre semesterveckor.

Förresten, semestern är fortfarande en klassfråga. ”Vad har du gjort i sommar då?” Det kan verka vara en oskyldig fråga första skoldagen efter sommarlovet. Men kan vara en mardröm för dem som inte gjort någonting. En rapport från LO visar att en tredjedel av landets arbetare varken reste bort, eller hade tillgång till sommarstuga eller husvagn under 2018. Bland tjänstemän var det hälften så många, 15 procent, som inte hade ekonomisk möjlighet att resa bort under semestern.

Betald ledighet för den som har ett arbete är en rättighet, men inget som kommit av sig själv. För ingenting förändras av sig själv. Bakom alla samhälleliga framsteg ligger många människors gemensamma ansträngningar.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Är polisen helt oförmögen till självkritik?

Nyhetsbyrån Järva har skrivit flera artiklar om polisens relation till medborgarna. I Järva är den ytterst komplicerad.

När ledningen inte lyssnar

”Ledningen är tondöv, de lyssnar inte. Vid en skjutning skickade de ut…

Erik Helmerson har ingen koll alls

Polisen är inte ”ortens fiende” slår Erik Helmerson i Dagens Nyheter fast i en krönika för några veckor sedan. Som om han har någon koll.

En värld utan journalistik, den vill vi inte ha…

I debatten om media i utsatta områden, som genomfördes under Järvaveckan senast, sade Martin Schibbye något klokt. ”En värld utan journalistik, den vill vi inte ha.” Nej, det vill vi inte. Ett samhälle där makthavare och politiker aldrig riskerar att granskas önskar ingen. I alla fall inte i teorin. Verkligheten verkar vara en annan.