En av mina vänner fick för flera år sedan ett fint jobb på en teater i Köpenhamn. När han efter några månader kom hem igen, sade han att han “hatade danskar”. Men så kan du väl inte säga, protesterade jag. Du kan inte generalisera på det viset. ”Jag hatar dem”, upprepade han tjurigt.

Naturligtvis var det samhällsklimatet han hatade, normaliseringen av rasistiska åsikter. De åsikter som nu lett fram till ett förbud mot att bära burka och niqab på allmän plats. Den som gör det ändå, kan tvingas betala upp till 10 000 danska kronor i böter.

Dessutom föreslår danska regeringen ett ”ghettopaket”, en rad lagar och regler som ska gälla för orten. De som begår brott i så kallade ghetton, läs socialt utsatta områden, ska straffas dubbelt så hårt. Barn ska skrivas in i förskola, oavsett vad föräldrarna vill, för att lära sig ”danska värderingar”. De som flyttar till de här områdena, som kan jämföras med Tensta, Rinkeby och Husby, och lever på försörjningsstöd, kan få stödet halverat.

Lika inför lagen gäller inte längre och det gör mig rädd. Och varför väcker inte förslagen mer upprördhet här hemma?

Jimmie Åkesson har sagt att hans Sverige ”finns i Danmark”. Vilken mardröm.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En sjuka breder ut sig i samhället

En sjuka breder ut sig i samhället idag. Det här handlar inte om viruspandemin, utan om viljan att styra media.

Inlåst i tvättstugan på Rinkebysvängen

”Kan du öppna?” Nej, jag har ingen nyckel. Jag är bara på besök för att skriva om den nya, supermoderna tvättstugan på Rinkebysvängen. Kvinnan har råkat stänga dörren till tvättrum 7 bakom sig. Där inne finns hennes tvätt i maskinen, men även hennes hemnyckel och mobil.

Polishuset liknar mest en militärbas någonstans

Många har väntat på det nya polishuset. Ja, det finns de som glatt sig åt att många poliser skulle komma till Rinkeby.

Är det verkligen fler ordningsvakter vi vill ha?

Den gravida kvinnan som brottades ner på tunnelbanan inne i city födde sitt barn för tidigt. Ordningsvakterna åtalas inte, utan återgår i tjänst som om ingenting har hänt. Vad händer med ordningsvakten som så brutalt behandlade en tolvåring i Kista galleria? Hans arbetsgivare tycker inte att något fel har begåtts.