Eid al-adha firas i dagarna tre och en maträtt som alltid finns på bordet hemma hos Aysha Jones är Jollof rice.
 – Man är alltid trött, mätt och fylld av kärlek när kvällen kommer, säger Aysha Jones.

Tenstabon Aysha Jones firar med hela familjen hemma hos sin syster. Där umgås de hela dagen med olika aktiviteter. Barnen får presenter, men för de vuxna är nog maten och samtalen i fokus.

På bordet finns mat från Gambia och Senegal, Sverige och det de inbjudna vännerna tar med till bordet.

Jollof rice, som är en kryddig risrätt från Västafrika, hör till.
Det här behöver du för att laga den:

1 kg Kött eller Kyckling
400 gram krossade tomater
500 gram passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 grön tomatpuré
2 lökar
Habanero
Ris

Du kan ha i:
cassava
morötter
aubergine
potatis
vitkål
och andra grönsaker

Maten serveras med rangha, en spenat- och okraröra.

Gör så här:
Tvätta och blötlägg riset.
Skala och hacka alla grönsaker.
Löken hackas i små bitar och grönsakerna kan vara hela eller delas på två.

– Jag gillar att mala min paprika tillsammans med en hel habanero, men smaken är som baken, säger Aysha Jones.

Tvätta och skär köttet i småbitar.
– Väljer du kyckling rekommenderar jag kycklingben. Stek ditt protein väl tills dess att det är nästintill genomstekt och lägg sedan till dina grönsaker och löken.

Tillsätt kryddor och låt det stekas lite till på låg värme. Häll i  tomatprodukterna och lite vatten, låt det koka tills grönsakerna är kokta.

– När grönsakerna är kokta kan du ta ur dem från grytan och istället tillsätta riset. Har du valt kyckling ska även den tas ur grytan, gör det innan du har i riset.

Häll i mer vatten i grytan så att riset kan koka.  Krydda lite till efter detta och känn av att det är smakrikt. Lägg på lock och låt riset koka tillsammans med köttet. Se till att koka på låg värme och röra i grytan någon gång då och då.

– Voilà, du har lagat vad jag hoppas är en supergod Benachin aka Jollof rice. När riset är klart kan du servera med dina grönsaker och vårt favorit tillbehör rangha. Vill du lyxa till det, så skiva lite kokt ägg som du har på tallriken tillsammans med räkor och sallad, säger Aysha Jones.

Ramadan Mubarak!

Krista Sirviö
Bilder: Gabriel Tiedtke
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nyhetsbyrån Järva inbjuden till seminarium om journalistik

– Vi som bor i socioekonomisk utsatta förorter upplever gång på gång, att medierna pratar om oss och inte med oss, sade Eleni Terzitane vid ett seminarium om ”engagerande journalistik” som anordnades av den engelskspråkiga webbtidningen The Local.

16- och 17-åringar kan boka vaccintid på måndag

Med start på måndag den 9 augusti kan 16- och 17-åringar i Stockholms län boka tid för vaccination. Region Stockholm påbörjar arbetet med nästa åldersgrupp inför skolstarten för att minska smittspridningen.

Maktsalongen vill hitta förortens unga kvinnliga ledare

Jämställdhetsorganisationen Maktsalongen lanserade nyligen den digitala plattformen ALLT ÄR DITT, som ska inspirera och ge unga tjejer verktyg till att starta egna intiativ och utvecklas i deras ledarskap. – Många tänker per automatik att en chef eller ledare ska vara en äldre vit man och det är en väldigt snäv bild av en ledare, säger Angela Refuerzo Larsson, generalsekreterare på Maktsalongen.

Somaliska fotbollsturneringen Seuki i full gång på Spånga IP

Den årliga somaliska kultur- och idrottsveckan pågår just nu på Spånga IP. Det är fotbollsturneringen Seuki som för den 21:a gången återigen arrangerar den somriga folkfesten, där tolv europeiska lag som utgörs av den somaliska diasporan möter varandra i en kamp om mästerskapet.