Skottlossning i Husby på söndagsmorgonen.

Husbyborna har fått nog av skjutningar och dödligt våld. Nu planeras ett möte mot våldet och dess orsaker på lördag den 5 september kl. 13.00.

I går träffades representanter från flera föreningar i ett krismöte på Husby Gård. Där var Norra Järva stadsdelsråd, Hyresgästföreningen, Ort till ort och flera engagerade föräldrar från Husby. Gängkonflikten på Järva har lett till mer än tio unga män dödats sedan 2015. I torsdags skedde det senaste mordet, den här gången på Trondheimsgatan i Husby.

– På mötet var det mycket upprörda känslor och en beslutsamhet att agera, säger Arne Johansson från Norra Järva stadsdelsråd.

Det råder fortfarande osäkerhet om vad som gäller i dessa coronatider. Om gränsen för folksamlingar är 50 eller 500 utomhus.

– Vi skickar in en ansökan om mötestillstånd till polisen imorgon, måndag. Så får vi se hur de ser på saken. Jag har svårt att tro att de kan neka oss ett möte mot våldet.

Även politiker bjuds in, men inte för att tala, utan för att lyssna

Det är oklart om manifestationen kommer att äga rum på Husby torg, eller måste flytta ner på fälten vid Husby Gård.

Inför mötet kommer även fler föreningar, moskén och kyrkan att kontaktas. Även politiker bjuds in, men inte för att tala, utan för att lyssna.

– Vi kommer ha en öppen mikrofon så att de boende får berätta hur de upplever situationen. Det är Husbyborna som ska komma till tals, säger Arne Johansson.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Folkhälsomyndigheten föreslår i ett remissyttrande till regeringen att gränsen för hur många personer som samtidigt får delta i vissa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar höjs från 50 till 500 personer. Läs mer här.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Akalla kyrka är till salu

Spånga-Kista församling, som är en del av Svenska kyrkan, har beslutat att sälja Akalla kyrka. Den 10 mars fattades beslutet vid kyrkofullmäktigesammanträdet. Det handlar om att spara pengar.

Rapport från decembermötet i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd:

Årets sista möte i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd var som vanligt välbesökt. Under det…

Tamt Husby FF föll mot Erikslunds KF på bortaplan.  

Husbys möjlighet till avancemang till Division 3 försämrades rejält efter förlusten borta mot Erikslund med 2-1 (2-1). 

Polishuset i Rinkeby försenat – klart tidigast nästa år

Bygget av polishuset i Rinkeby har inte gått som på räls än…