Skoleleverna hälsade författaren Maryse Condé välkommen till Rinkeby bibliotek på sina olika modersmål. Den Nya Akademiens pristagare i litteratur togs emot på samma sätt som vilken Nobelpristagare som helst.

I år är det 30 år sedan en Nobelpristagare i litteratur första gången besökte Rinkeby för att träffa elever från Rinkebyskolan. Eldsjälarna bakom initiativet är författarna Gunilla Lundgren och Lotta Silfverhielm som än en gång bjudit in till författarmöte på Rinkeby bibliotek.

Rinkeby är den perfekta platsen för det här mötet. Många av Nobelpristagarna är flerspråkiga och har skrivit sina viktigaste verk i exil, sade Gunilla Lundgren.

När Svenska Akademien efter alla metoo-skandaler meddelade att de inte skulle dela ut något litteraturpris 2018 kom en av Gunilla Lundgrens gamla elever från Rinkeby till traditionens undsättning. Alexandra Pascalidou startade tillsammans med flera andra kulturarbetare Den Nya Akademin och utsåg författaren Maryse Condé till vinnare av Den Nya Akademins litteraturpris 2018.

Sådana som vi skriver inte böcker

Igår överlämnade vi priset till Maryse Condé och i sitt tacktal berättade hon om att hon bestämde sig för att bli författare när hon hade läst Svindlande höjder av Emily Brontë. “Sådana som vi skriver inte böcker.” fick hon höra då. Det här är så otroligt viktigt för sådana som oss som inte tror att vi kan skriva, sade Alexandra Pascalidou.

Maryse Condé föddes 1937 på Guadeloupe och anses vara en av Karibiens främsta författare. Hon flyttade till Frankrike som ung för att studera och har skrivit många romaner och pjäser som prisats och översatts till flera språk. Dessutom har hon gjort en framgångsrik akademisk karriär och arbetat som lärare i Ghana, Nigeria, Senegal och USA.

Utan mina lärare skulle jag aldrig ha blivit författare. Hoppas att du hyllas resten av ditt liv! Människor måste få bli erkända för det de gör fast de inte är män, sa Alexandra Pascalidou och vände sig till Gunilla Lundgren. Därefter fortsatte uppvaktningen av Maryse Condé med ett luciatåg av elever från Askebyskolan.

Rinkebyskolans elever var väl förberedda och refererade utdrag ur Maryse Condés självbiografiska verk Livet utan masker. Pristagaren fick ett porträtt som en av eleverna hade ritat av henne och ett häfte, som eleverna hade skrivit och illustrerat.

Anna Nygård
Lämna ett svar
You May Also Like

Från och med 1 juli blir livet lite mer normalt

Det förbättrade smittoläget gör att från och med torsdag, den 1 juli, lättar restriktionerna på flera områden i samhället. Både kultur- och idrottsevenemang blir möjliga och restauranger får ha öppet som vanligt. Idag öppnar dessutom Region Stockholm för vaccinering för alla födda 1991 och tidigare.

I Kämpingehallen samlas muslimer både till suhur och iftar

I Kämpingehallen i Tensta samlas muslimer under ramadan. Där serveras suhur, måltiden som inleder fastan, och iftar, måltiden som bryter fastan.  – Vi kan dela ut allt gratis och det är något som uppskattas högt, säger Ramsis ”Moosa” Assal, som är en av arrangörerna i moskén.

Spisbrand i Tensta

Under söndagen fick räddningstjänsten rycka ut till Tensta. Det gällde en spisbrand i en lägenhet på Tisslingepland som resulterade i att en person fick söka vård.

Suad Ali om sin debutroman

Suad Ali, statsvetare som har arbetat med migrationsfrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket, debuterar som författare med romanen “Dina händer var fulla av liv”. I torsdags kväll bjöd Rinkeby Folkets Hus in till ett samtal om boken.