När de höjde biljettpriset till tunnelbanan då brast det. Det var en i raden av prishöjningar som drabbar vanliga människor. Folk fick nog. Tusentals gick ut på gatorna i Santiago, Chile, igår. De slog med slevar på kastruller för att visa sitt missnöje. De plankade i tunnelbanan. Protesterna spred sig över hela landet; till Concepcion, Valparaiso, Chillan…

Tårgas och vattenkanoner

Det dröjde inte länge förrän pansarvagnarna rullade på gatorna. Utegångsförbud i Santiago och flera stora städer, militär lag råder. Tårgas och vattenkanoner. Över 75 tunnelbanestationer brinner, tre helt förstörda. Affärer plundras. Hundratals gripna, men människor är inte rädda. De attackerar soldaterna med stenar, slänger kravallstaketen framför pansarvagnarna.

Makten sitter inte säker någonstans

Senare på lördagen talar presidenten i teve. Det blir inga prishöjningar i tunnelbanan. Samtal ska inledas om att sänka priset på andra viktiga varor. ”Jag har hört mina landsmäns röst”, sade Piñera.

Det kan gå fort. Makten sitter inte säker någonstans. Det borde även våra politiker fatta. Istället för att höja priset på SL-kort och samtidigt sänka skatten för de allra rikaste.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Jag vill se en teveserie om livet längs riktiga blå linjen

Tunna blå linjen heter SVT:s senaste stora satsning. Det är tio avsnitt, sammanlagt tio timmar, om uniformerade poliser i Malmö. Recensenter hyllar serien, som ”osminkad vardagsrealism och ”unik tonträff.

Ingenting förändras av sig själv

Tillbaka igen efter semestern. Det var en en välbehövlig vila, som inte…

Det är ett tufft jobb, men någon måste göra det

Järvaveckan är över för den här gången. Fem dagar i tält, alldeles frivilligt. Första kvällen höll vi på att frysa ihjäl. Kväll nummer två var det varmt, men duggregn. De sista tre dagarna var det sol och ökenhetta.

Där de riktiga historierna finns

I mitt hus, med 20 lägenheter, är det en enda som prenumererar…