– Vi protesterar mot planerna på en extrem förtätning av Husby. 2000 nya lägenheter ska byggas, utöver de 5000 vi redan har, säger Arne Johansson, ordförande i Norra Järva stadsdelsråd.

 – Det värsta förslaget är en väg som ska dras mellan Akalla och Kista, längs Husbys kant mot Järvafältet. Alla skogsbackar ska rivas ned och det är ekologiskt viktiga skogspartier för Järvafältets flora och fauna

Under Järvalyftet, som genom fördes tidigare under 2000-talet, genomfördes medborgardialoger där Husbyborna fick markera med gröna prickar vilka områden som de tyckte bäst om.

– Den största ansamlingen av gröna prickar var just områdena runt Husby gård. Men istället för skogsbackar, så ska det alltså bli hus runt Husby gård.

Behovet av nya lägenheter är det ingen som förnekar, menar Arne Johansson.

 – Det är möjligt att bygga längs Hanstavägen, förmodligen skulle ingen protestera mot det. Men är det någon annan stadsdel i Stockholm som blir så förtätad som Husby? Det är aldrig fråga om att förtäta i områden med villor och bostadsrätter.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Söndagen den 24 mars 15.00 är det möte mot planerna på att bygga en bilväg och 700 bostäder längs Husbys kant mot Järvafältet. Mötet hålls utomhus om vädret tillåter. Arrangörer är Norra Järva stadsdelsråd och Husby konst- och hantverksförening. 

Efteråt håller Norra Järva stadsdelsråd sitt årsmöte i Husby gård. Före de sedvanliga årsmötesförhandlingarna hålls ett öppet möte om de hotande ombildningarna och utförsäljningarna av våra bostäder.
I mötet deltar Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm och Clara Lindblom, oppositionsborgarråd och vice ordförande i Svenska Bostäder.

Läs mer här

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Folkets Husbys nya ordförande heter Dilan Aksoy

– Det känns jättebra, och jag tackar ödmjukt för förtroendet. Folkets Husby är en så viktig mötesplats.På senaste årsmötet blev Dilan Aksoy vald till ny ordförande i styrelsen för Folkets Husby.

Ulf Kristersson: ”Järva är en symbol för integrationsproblemen”

Sist ut av alla partiledare att hålla tal var Ulf Kristersson. M-ledaren avslutade Järvaveckan med fokus på integrationen.

”Våldet har ökat med 40–50 procent under pandemin”

Under pandemin har våldet i nära relationer ökat markant runt om i hela världen. – Det är viktigt att våga fråga och reagera om man misstänker att någon blir utsatt för våld. Vi måste ta hand om våra grannar, säger Anna-Karin Rybeck som är forskare och egenföretagare.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 25. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.