Rapport från Rinkeby tunnelbana en vanlig kväll.

Igår kväll när jag kom upp i tunnelbanan i Rinkeby centrum vid 21-tiden ser jag hur två ordningsvakter håller en tonårskille i var sin arm och för in honom i ett rum, bredvid medborgarvärdarnas lokal i tunnelbanan. Efter allt jag läst och filmer jag sett angående ordningsvakter vågar jag inte lämna Rinkeby centrum innan de har släppt honom.

När jag kommer ut på torget möter jag på en vän och kulturarbetare och jag berättar vad jag sett och att jag känner mig orolig för killen. Det hade visst varit något slags oenighet mellan ungdomarna och vakterna en kort stund innan jag kom. Det står fem, sex ordningsvakter på torget och två trygghetsvärdar.  

Min vän säger ”Niki, kan du tänka dig vad mycket det kostar att ha alla vakter här!”

Efter någon minut anländer polis i piket. De tar sig hastigt ur piketen och stoppar några ungdomar som passerar torget. Vi står alldeles bredvid. Min vän går fram till poliserna och säger: ”Så här kan ni inte göra! Ni kan inte bara stoppa människor på torget, det här är allmän plats.”

Och jag tänker, varför stoppade inte polisen mig?

De diskuterar lite med varandra och min vän säger till poliserna att be om ursäkt. ”Det är inte OK att ni gör så här”.

Jag säger också till polisen att de här ungdomarna har bara passerat över torget. Inget annat. Och jag tänker, varför stoppade inte polisen mig och min vän? Vi stod ju också där, precis bredvid. Det kändes inte helt rättvist.

Polisen väljer att låta ungdomarna gå vidare och en av killarna vänder sig mot min vän och säger ”Ah, tack, mannen!”

Lite senare ser vi att de har släppt killen som varit inne i ordningsvakternas rum. Då beslutar vi att gå hem.

Nikoletta Dolfin, Rinkebybo. 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hur ska vi stoppa skjutningarna i Järva?

Återigen har stadsdelarna på Järva drabbats av dödsskjutningar. För oss boende växer oron och tryggheten minskar. Den här situationen kan inte få fortsätta!

Fortsatta avspärrningar i Husby

Bygget av Husby kulturstråk försätter. Lagom till påsk har man nått ända ner till Husby gård med vägen tvärsöver gräsmattan nedanför den gamla dagistomten – den som kallas ogrästrädgården på de uppsatta kartorna. Men byggjobbarna säger att vägen ska tas bort när de är färdiga. Den vanliga gångvägen kan de inte använda för det ska grävas ner kablar där.

Säg nej till botox och skönhetsoperationer

Överallt poppar det upp botoxkliniker. Är det DET som unga ska lära sig att skönhet är? Vi som vuxna måste ta vårt ansvar och faktiskt sätta gränser.

Vad viruset också kan göra

För oss i Sverige – inte minst här i Järva – som drabbats så hårt av coronapandemin, kan det vara hugnesamt att läsa om Färöarna, där viruset rent av räddar livet på valarna och faktiskt också far ganska skonsamt fram mot befolkningen.