Med anledning av de senaste händelserna i Hjulsta grundskola kräver socialdemokraterna i utbildningsnämnden att förvaltningen reder ut vad som gäller för kameraövervakning i skolorna i Stockholms stad.

Det är viktigt att utbildningsförvaltningen och skolledningen säkerställer att allt gått rätt till, säger Kadir Kasirga, oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Socialdemokraterna vill att utbildningsförvaltningen redogör för vilka regler och riktlinjer som gäller för kameraövervakning i skollokaler och personalutrymmen i skolan och förskolan.
– Det är viktigt att förvaltningen säkerställer att informationen går fram och alla yrkesgrupper vet vad som gäller. Det ska vara väl skyltat och kunna ses av alla att det finns kameror.

Kadir Kasirga menar att det handlar om arbetsgivarens ansvar.
– Det finns just nu pågående processer där arbetsgivare riskerar höga skadestånd för otillåten övervakning. Vi vill inte att Stockholms stad som arbetsgivare ska hamna i den situationen.

Tre anställda i Hjulsta grundskola har avskedats, anklagade för stöld av mat i skolans kök. Det handlar om överblivna varor som skulle kastas. I köket hade dolda kameror satts upp utan att informera personalen.

De tre kvinnorna som avskedats känner sig avskedade på falska grunder och har polisanmält Stockholms stad för kränkande fotografering.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Vi vill ha en trygg skola där barn och lärare blir tagna på allvar”

Rektorns svar förminskar och förlöjligar det faktum att 85 (numera 115) föräldrar är överens om att ledningen måste avskedas med omedelbart verkan. Vi har inte tappat förtroendet för skolan, vi har tappat allt förtroende för Helene Hodges och hennes ledning. Och nu står även Happy Hilmarsdottirs förtroende på spel. 

Hon fortsätter slåss för upprättelse utan fackets stöd

Anna har arbetat på Hjulsta grundskola i 16 år och är medlem i Kommunal. Hon är en av de tre anställda som avskedats, anklagad för stöld. – Först var facket på min sida. Men ombudsmannen som sitter centralt verkar helt och hållet gå på arbetsgivarens linje. Kommunal kommer inte att gå vidare med mitt fall.

Mizeria får uppföljaren Lowkey

Melody Farshin som är uppvuxen i Husby släppte sin debutroman Mizeria för två år sedan. Imorgon kommer uppföljaren Lowkey. – Båda böckerna består av företeelser och händelser som är vanligt förekommande i miljonprogrammen. Sådant som många av oss inte pratar högt om, säger hon i en intervju med Nyhetsbyrån Järva.

Snart är nattfotbollen igång igen

AIF Kista öppnade upp hallarna för nattfotbollen i helgen för att förebygga eventuella oroligheter i området i samband med hot om koranbränning.   – Vi ansåg att det var en bra möjlighet att locka ungdomarna till nattfotbollen som handlar om gemenskap och hälsa, säger AIF Kistas lagkapten Ducale.