Stiftelsen The Global Village anordnade ett Town Hall möte i Tensta träff. Liberalernas Nyamko Sabuni var första partiledaren i dialogsamtal med de boende i Järva och hon pratade om reformpaketet förortslyftet.
– Det skall inte finnas några utsatta områden i Sverige år 2030.

Det är begränsat till 50 personer i lokalen, men Al Kompis, tevestationen med nyheter på arabiska, sänder direkt. Sabuni känner sig hemma i Tensta träff. Här har hon spenderat sina tonår på besök hos kusiner och i föreningsengagemang. 
 – Det är genom att vara med i föreningslivet som man kan göra skillnad. 

Sabuni var med och grundade afro-svenska riksförbundet. Det ungefär då som Sabuni insåg att hon inte bara ville bli opinionsbildare utan en del av dem som fattar besluten.   
 – Jag skulle bli folkpartist och utveckla integrationspolitiken.

Sabuni talar om sin egen skoltid där hennes lärare inte förväntade sig mer än godkänt

Liberalerna är ett bildningsparti säger Sabuni. I skolan läggs grunden för friheten och är en viktig del av integrationen. Sist Sabuni var i Tensta var hon på besök i Enbacksskolan. En skola i ett så kallat utsatt område som presterar lika bra kunskapsmässigt och resultatmässigt som skolor i innerstaden. Men denna utveckling syns inte i alla skolor i Järva. 
 –
Det handlar om ledarskap och utbildade lärare. Barnen behöver ramar som kramar. Och det skall finnas förväntningar på eleverna.

Sabuni talar om sin egen skoltid där hennes lärare inte förväntade sig mer än godkänt för att hon inte hade lika språkkunskaper som sina svenskfödda klasskamrater.
 – Vi skall förvänta oss mer av varandra. Om vi inte ställer krav på varandra, lutar sig en del tillbaka.

Exempelvis lärare lutar sig tillbaka genom att inte fullfölja sitt ansvar gentemot sina elever och ge korrekt stöd. Detsamma med arbetsgivare som inte inser vikten av att hitta diversifierad kompetens och istället gynnar någon som ser ut som de själva. Inte minst landets politiker lutar sig tillbaka, speciellt gällande integrationsfrågor.
 – Sverige investerar mycket i integration men åstadkommer väldigt lite i förhållande till vad det kostar. 

Reformpaketet förortslyftet skall se till att integrationsfrågor behandlas långsiktigt. Det skall inte finnas några utsatta områden i 2030. Förutom skolan är egenförsörjning, brottsbekämpning, tryggare bostadsområden samt demokrati och jämställdhet centrala områden. 
 – Det skall inte vara mer lönsamt att leva på bidrag än det skall vara att arbeta. 

Liberalerna vill ha fler bostadsrätter i utsatta områden

När det gäller bostadsfrågan vill liberalerna ha fler bostadsrätter i utsatta områden, minst 50 procent till 2030. Sabuni menar att det är långsiktigt billigare att bo i en bostadsrätt jämfört med en hyreslägenhet. Hon menar att fler bostadsrätter bidrar till ett tryggare bostadsområde. 
 – Det man äger, tar man hand om. 

Efter Sabunis tal öppnar Stiftelsen The Global Village för frågor. Publiken efterfrågar en haverikommission i Järva för att se till att alla skolor håller hög standard. Behovet av samlingsplatser som Tensta Träff belyses också. Bättre förskolor och fler resurslärare i skolan nämns även som stora behov i området. 

En fråga gäller varför liberalerna var med att avskaffa värnskatten, som gör de rika rikare, svarar Sabuni att hon inte var med i avtalsförhandlingarna och gjorde de prioriteringarna.
 – Det var en tillfällig skatt som skulle avskaffas så småningom. Skatten skapar inte så stora värden samhällsekonomiskt. 

Sabuni tillfrågas även om liberalerna kommer att rösta fram, eller ingå i en regering, som är beroende av Sverigedemokraterna i framtiden.
 – SD och liberalerna är varandras motpoler. Men liberalerna tar med glädje stöd av de partier som stödjer deras politik, även om det är SD.

Vill ge socialtjänsten 700 miljoner extra så att fler barn kan omhändertas

Liberalerna vill ge socialtjänsten 700 miljoner extra så att fler barn kan omhändertas. En fråga gällande omhändertagande av barn från socialtjänsten ställs.
 – Det finns inget politiskt förslag att ta barn från sina föräldrar. Föräldrar är det första man vill att det ska fungera med. Men vissa barn behöver det stödet som samhället kan ge. 

Sist får Nyamko Sabuni en fråga om det finns några delmål i partiets satsning på förorten.
 – För tillfället finns inga delmål till 2030. Men varje budget som liberalerna kommer medverka i framöver skall innehålla investeringar för förortslyftet.

The Global Village ordnar Järvaveckan nästa sommar mellan den 2 juni- 6 juni 2021.

Maryan Bouraleh
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hälsa och sjukvård i fokus på Town Hall Meeting i Husby

Höstens första Town Hall Meeting på Folkets Husby hade tema hälsa och sjukvård och fyra regionråd från den politiska majoriteten i Stockholm hade bjudits in för att svara på medborgarnas frågor. Men väl där var det bara två som dök upp.

Trappan i Tensta äntligen färdig

Följetongen om trappan i Tensta avslutas härmed. Den 11 oktober blev den färdig, bara besiktningen återstår.

”Vill du ha en kopp kaffe?”

När jag går genom Husby centrum på lördagens eftermiddag så ropar några killar efter mig: – Vill du ha en kopp kaffe? Eller kanske några dadlar? Det är ungdomar från Husby moské, som bjuder på något att äta eller dricka.

Nyhetsbyrån Järva fick rätt mot Hälso- och sjukvårdsnämnden i kammarrätten

Det har blivit svårare för media att få ut uppgifter från myndigheter och kommuner i samband med bevakningen av pandemin. Nyhetsbyrån Järva begärde ut uppgifter om antal avlidna per stadsdel i Stockholm, och fick först avslag. Beslutet överklagades och kammarrätten ger nu Nyhetsbyrån Järva rätt och tillrättavisar Region Stockholm.