Höghuset på Rinkebyterassen
Höghuset på Rinkebyterassen

Redan idag är det cirka två till tre tusen kronor dyrare att bo i hyresrätt jämfört med en bostadsrätt av motsvarande storlek. För många är hyrorna idag alldeles för höga, speciellt för nyproducerade lägenheter. 

I vårt område Järva lever många trångbott, men att flytta till en större lägenhet är ofta omöjligt. Det blir alldeles för dyrt. Om marknadshyror införs kommer hyrorna i Järva att öka med ungefär 30 procent, förutom de årliga hyreshöjningarna, enligt en undersökning som Hyresgästföreningen har tagit fram. Då handlar det inte längre om att försöka få råd att flytta till något större, utan om att ha råd att bo kvar i den lägenhet man har eller att överhuvudtaget ha någonstans att bo.

Det innebär att den dagen vi inte längre kan betala de höga hyrorna är det bara att flytta

Marknadshyror innebär att hyresvärden ensidigt bestämmer om hyran, vilket gör att vi hyresgäster inte bara riskerar mycket högre hyror utan också att vi blir otrygga i våra hem. Det innebär att den dagen vi inte längre kan betala de höga hyrorna är det bara att flytta.

Ingen fastighetsägare behöver idag marknadshyror för att få en bra avkastning på sina hus. Tvärtom är det mycket lönsamt att äga fastigheter och det finns ingen anledning att öka lönsamheten ännu mer på hyresgästernas bekostnad. 

Ingen hyresgäst i Järva ska behöva flytta på grund av orimliga hyreshöjningar

Det är dags att vi hyresgäster säger ifrån på skarpen. Ingen hyresgäst i Järva ska behöva flytta på grund av orimliga hyreshöjningar. Därför säger vi nej till marknadshyror! 

Styrelsen, Hyresgästföreningen Järva  

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vad viruset också kan göra

För oss i Sverige – inte minst här i Järva – som drabbats så hårt av coronapandemin, kan det vara hugnesamt att läsa om Färöarna, där viruset rent av räddar livet på valarna och faktiskt också far ganska skonsamt fram mot befolkningen.

Någonstans ansvarar vi alla för vårt agerande

Jag tittar på presskonferenserna kl. 14:00, nyheterna på kvällen och undviker teve i övrigt. Jag har lärt mig uppskatta streaming-tjänsterna där jag tar in andra intryck, positiva eller negativa. Jag kommunicerar med de jag älskar varje dag. Jag tröstar eller blir tröstad.

Ett budskap från gatan

Orten är full av budskap. Affischer, tags, poesi, målningar, lappar som oberoende av alla medier kommunicerar med Järvaborna. Ibland är det bäst att låta dem stå för sig själva.

Det är lika trångt på bussarna som vanligt

Vi som är tvungna att åka kommunalt till jobbet på förskolan, skolan…