Igår var sista dagen för de 19 anställda på Ungdomens Hus och Reactor att fatta beslut om sin framtid. Ska de stanna kvar inom förvaltningen och riskera få en tjänst som varken motsvarar deras erfarenheter eller lön? Eller ska de ta tolv månaders avgångsvederlag?

Rinkeby-Kistas förvaltning och majoriteten i nämnden har beslutat att stänga Ungdomens Hus och Reactor, träffpunkter för unga mellan 16-19 år. Ingen av de anställda erbjuds att fortsätta arbeta i Framtidens Hus, den verksamhet som ska ersätta träffpunkterna och planeras till sommaren 2021.

I kravprofilen för den nya verksamheten finns ingenting som tyder på ’en ny inriktning’

Varför? Skälen som angavs var att den nya verksamheten ska ha ”en ny inriktning” och man kräver ”andra kompetenser” av dem som ska arbeta där. Men i kravprofilen som Rinkeby-Kistas förvaltning skickat ut för den nya verksamheten finns ingenting som tyder på ”en ny inriktning”. Utan det är samma allmänna formuleringar som stämmer in på den verksamhet som redan finns.

”Uppdraget är att utifrån ett främjande perspektiv och med fokus på ungas inneboende resurser erbjuda dem möjligheter att förverkliga sina drömmar, få nya erfarenheter och utveckla färdigheter som stärker dem att leva ett självständigt liv. En central del i uppdraget är att uppmärksamma ungas intresse och ge unga möjligheter att påverka och utveckla verksamheten. Uppdraget innebär också att stödja unga i genomförandet av aktiviteter som kommer ur deras egna initiativ. En annan del i uppdraget är att sprida information om Framtidens Hus och locka unga att ta del av verksamhetens innehåll.”

Antalet anställda sänks också från 19 till 14 personer

Det enda som är tydligt är att staden numera vill ha just fritidsledare istället för ungdomscoacher/ungdomshandledare och på så sätt kan sänka lönerna. Antalet anställda sänks också från 19 till 14 personer.

I den översyn som Rinkeby-Kistas förvaltning lät göra av Ungdomens Hus och Reactor framkom kritik mot verksamheten. Nämndens ordförande, Benjamin Dousa, sade i en intervju i DN, innan ens beslutet var fattat att ”ungdomsverksamheterna länge präglats av en skev könsfördelning, ostrukturerat ”häng” och en tydlig myndighetsskepsis bland personalen”.

Och i de nya riktlinjerna finns tydliga krav på lojalitet

Och i de nya riktlinjerna finns tydliga krav på lojalitet:

”LOJAL Uttrycker en positiv attityd till sitt arbete, verksamheten och/eller organisationen. Handlar i enlighet med fattade beslut, verksamhetsplanen, mål, policys och riktlinjer. Tar upp kritik endast i de korrekta sammanhangen eller direkt med berörda parter eller överordnad.”

Benjamin Dousa sade också under nämndmötet i slutet av oktober att ”djupt kriminella” har hållit till på Reactor och Ungdomens Hus. Han hänvisade till polisen, som enligt Dousa i flera år varit upprörda över att ”de anställda håller kriminella om ryggen”.

Hans uttalande väckte upprörda känslor på många håll. Flera ur personalen på Ungdomens Hus polisanmälde Dousa för förtal och kränkning.

Kommunals förhandlingsansvariga i Rinkeby-Kista krävde en offentlig ursäkt av Dousa, som gått ut i media och svartmålat personalen.

Ungdomarna som idag går på Reactor skrev ett brev till makthavarna, likadant gjorde Ungdomsrådet i Rinkeby.

Flera unga vuxna trädde fram, kritiserade politiker och tjänstemän för att inte lyssna, och berättade hur mycket Reactor hade betytt för dem under uppväxten.

En rad forskare uppmanade politikerna att ta tillvara ungdomarnas engagemang. 

Representanter för näringslivet skrev en insändare till Reactors försvar.

Men makthavarna lyssnade inte på ungdomarna, personalen, näringslivet, forskarna eller facket. Den 26 november fattades beslutet att lägga ned träffpunkterna. Den politiska majoriteten, M, L, C, KD, SD och MP, lyssnade bara på polisen. 

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Tensta centrum i mitt minne

Nu har 50 år passerat sedan Tensta centrum invigdes. Helt otroligt! Hur klarar företagarna konkurrensen från jättarna i Kista galleria, Bromma Blocks och Mall of Scandinavia?

Aisha nekades jobb på grund av sin slöja

Aisha Hussein sökte en tjänst som flygplatskontrollant för Securitas på Bromma flygplats. Hon blev nekad jobbet på grund av sin slöja, då slöjan är en symbol som Securitas policy inte tillåter.  – Jag kommer inte ta av mig min slöja för ett jobb.

Killarna har tröttnat på polisens trakasserier

I förra veckan hade en grupp unga män från Järva ett möte med polischefen och de båda stadsdelsdirektörerna i Järva. Mötet anordnades med anledning av att killarna känner sig trakasserade av polisen och börjar få nog.

Hayaat Ibrahim gästade Svensk-Somaliska Alumnis

Svensk-Somaliska Alumnis är ett stafettkonto på Instagram. Det är akademiker med somalisk härkomst som hanterar kontot varje vecka. Hayaat Ibrahim är utbildad jurist och ekonom, och en av gästerna som har medverkat. – Vi har väldigt många stjärnor i Järva, som kan gå hur långt som helst, säger Hayaat Ibrahim.